Войната показва всеки ден зловещото си лице на украинците. Но изкуството може да се окаже онази

...
Войната показва всеки ден зловещото си лице на украинците. Но изкуството може да се окаже онази
Коментари Харесай

Изкуството като терапия срещу жестокостта на войната

Войната показва всеки ден зловещото си лице на украинците. Но изкуството може да се окаже онази терапия, която за известно време да отклони мислите от бомбите и снарядите... Един репортаж от кореспондента на Euronews Анелиз Боржес от Одеса:

В Одеса войната не слага изкуството на колене. Въпреки страха и бомбите, операта продължава програмата си.

 
На сцената мисля единствено по какъв начин да танцувам, за героя... мисли за войната не ме спохождат.
Катерина Бартош – примабалерина от театъра за опера и балет

Но войната в никакъв случай не е прекомерно надалеч от съзнанието на членовете на трупата на Националния научен спектакъл за опера и балет в Одеса.

От повторното си отваряне през юни институтът трябваше да се оправя с престрелките от войната, някои от които – прекомерно наоколо.

 
Няколко пъти по време на зрелище имаше въздушни офанзиви и ракети избухваха над покрива на театъра. Беше доста ужасно... Артистите се притесняваха... Но след края на нападението спектакълът продължи.
Хари Севоян – живописен шеф на Националния научен спектакъл за опера и балет

Танцьорите, музикантите и техниците, които са останали, усещат, че пристрастеността им се е трансформирала в мощно оръжие. Изкуството в Украйна е станало форма на опозиция.

 
Това е доста значимо. Защото вижте какъв брой хора са пристигнали да гледат пиесата. Хората би трябвало да отклонят мрачните мисли. Особено когато нямат ток и интернет вкъщи. Този спектакъл е единствената връзка, която имат с останалата част от обществото.
Наталия Долгая – театрален дизайнер

С три или четири представления на седмица... Много тях са разпродадени...

Операта в Одеса ще продължи да бъде несъмнено леговище за тези, които желаят да не помнят гибелта и разрушенията, заобикалящи това място. Дори и единствено за малко.

 
Да, опасявах се и към момента се опасявам какво ще се случи. Надяваме се на щастлива развръзка. Вярваме в нашата победа...
Виктория Соловеева – балерина

Анелиз Боржес, Euronews, Одеса.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР